Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - Keneye karşı KOKAR KARINCA - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 Keneye karşı KOKAR KARINCA

Keneye karşı KOKAR KARINCA
 Yazı Boyutu

 Tarih : 25.07.2008 - 20:28:52


Eskişehirde ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının(halk dilinde Kokar karınca) keneleri de yediği tespit edildi.

 

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kene ile mücadelede işe yarayıp yaramayacağı tartışılan kırmızı orman karıncaları için Sağlık Bakanlığının harekete geçtiğini belirtti.

Söz konusu karıncaların keneleri de yediğini bazı kaynaklardan öğrendiklerini ifade eden Küçüköz, şöyle konuştu:

''Konuyu Sağlık Bakanlığına ilettik. Bakanlıktan gelen uzmanlar, Orman Bölge Müdürlüğü ile iş birliği yaparak karınca yuvalarının bulunduğu Çatacık ormanlarında bir deneme yaptı. Civardan toplanan yedi keneyi karınca yuvalarına yakın bir yere bıraktık. Birkaç saniye içinde kenelere hücum eden karıncalar keneleri yuvalarına taşıdı. Elbette bunu kenelere çözüm bulundu diye söylemek doğru değil. Bu karıncalar belli bir rakımın altında yaşamıyor. Karıncalar yuvanın etrafındaki 80 metre çapında bir alanda bulunan bütün böcekleri topluyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmalı.''

-KIRMIZI ORMAN KARINCALARI-

Sıtkı Küçüköz, kırmızı orman karıncalarının, orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslendiğini belirterek, söz konusu karıncaların ormanların sağlıklı kalmalarının sigortası olduğunu bildirdi.

Bir işçi karıncanın günde kendi ağırlığının 20'de biri oranında zararlı böcek yediğini anlatan Küçüköz, şöyle devam etti:

''Bir karınca kolonisinde, ortalama 300 bin işçi karınca bulunur ve bir koloni yılda ortalama 24 kilogram böcek yer. Karıncalar yuvalarının seksen metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yer. Kırmızı orman karıncası etobur bir canlıdır. Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer. Karıncalar bin metrenin üzerindeki ibreli ormanlarda yaşar. Hektarda 10-15 yuva yapar. Toprak altında galeriler açar, kışı 1-2 metre derinlikte geçirir. Erkek karıncanın sayıları azdır. Kraliçe karınca ile çiftleştikten sonra ölürler. Yuvalarda en fazla elli kraliçe karınca bulunur.

Hepsi ayrı galerilerde kendi ekibiyle çalışır. Yirmi yıllık ömürleri boyunca bir kez çiftleşirler fakat her yıl yumurtlayarak koloninin devamını sağlarlar. Karınca yuvalarına bilgisiz insanlar zarar verdiği gibi, domuz, ayı, tilki, sansar ve fareler de zarar vermektedir. Eskişehir Çatacık ormanlarının doğal yapısında bulunan karıncalar adeta ormanların gönüllü temizlik işçileri gibidir. Orman teşkilatı olarak yuvaların bozulmamasına ve sayılarının artmasına gayret gösteriyoruz.''

Küçüköz, orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslenen kuşların da ormanların koruyucusu olduğunu belirterek, ''Bir kuşun günlük böcek tüketimi kendi ağırlığından fazladır. Bin adet sığırcık kuşu ayda yirmi ton böcek yer. Baştankara adı verilen kuş türünün besinlerinin yüzde 70'ini ormana zarar veren böcekler oluşturur. Bir orman kuşu, günde yuvasına 150 sefer besin taşıma işi yapar. Yuvaya taşınan besinlerin yüzde 4'ünü kene türlerinin oluşturduğu hesaplanmıştır'' dedi.


  Editör :  TORLAKON

4689 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 5 Puan Verildi
 Kaynak :  TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 3
 Bugün : 365
 Dün : 639
 Toplam : 1082431
 Ip No : 18.117.165.66
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.4747 32.5332
  Euro 20.8182 20.9561
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.