Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - Meşe Ormanlarındaki Kara Elmas: TRÜF MANTARI - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 Meşe Ormanlarındaki Kara Elmas: TRÜF MANTARI

Meşe Ormanlarındaki Kara Elmas: TRÜF MANTARI
 Yazı Boyutu

 Tarih : 18.10.2013 - 17:31:32


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dünya gıda ve kozmetik pazarlarında 2 bin Avroya kadar alıcı bulan trüf mantarı için harekete geçti. Orman Genel Müdürlüğünün hazırladığı eylem planına göre 3480 kişiye bu mantarın yetiştirilmesi konusunda eğitim verilec

 

Meşe Ormanlarındaki Kara Elmas: TRÜF MANTARI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dünya gıda ve kozmetik pazarlarında 2 bin Avro'ya kadar alıcı bulan trüf mantarı için harekete geçti. Orman Genel Müdürlüğünün hazırladığı eylem planına göre 3480 kişiye bu mantarın yetiştirilmesi konusunda eğitim verilecek.

 

Toprak altında yetişten trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için Orman Genel Müdürlüğü’nün Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile beraber yürüttüğü çalışmalar sonucunda, 2014 ile 2018 yılları arasında uygulanacak Trüf Ormanı Eylem Planı hazırlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tabii trüf alanlarının tespit edilerek ’Tabii Trüf Ormanı’na dönüştürüleceğini, müsait orman içi sahalarda da ’Suni Trüf Ormanları’ tesis edileceğini belirtti.

 

Bu kapsamda 16 ilde uygulanacak eylem planı ile 238 hektar alanda yapay trüf ormanı oluşturulacağını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu;

”Eylem planı çerçevesinde 17 gen maksatlı bahçe oluşturulacak. Bu gen maksatlı bahçelerden tohumlar elde edilerek bu mantar çeşidinin daha yaygın hale getirilmesi sağlanacak. Diğer yandan 2 milyon 416 bin lira yatırım bedeline sahip eylem planı çerçevesinde, 3 bin 480 kişiye trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda eğitim verilecek” diye konuştu.

 

Eylem planının hayata geçirilmesi ile Türkiye’de tabii olarak yetişen trüf türlerinin tespit edilerek coğrafik dağılımı ve haritalamasının yapılacağını da belirten Bakan Eroğlu;

”Gönüllülere trüf toplayıcılığı kursu verilerek trüf mantarlarının rastgele toplanmasının önüne geçilerek bu biyolojik zenginliğin daha iyi korunması sağlanacak” dedi.

 

BAZI TÜRLERİ 2 BİN AVRO'YA ALICI BULUYOR

 

Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi ile Odun Dışı Orman Ürünü olarak tabii trüf türlerinin toplanması, trüf pazarının oluşması, teşviki, özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime yeni istihdam alanı sağlanacak ve yeni gelir kapıları oluşturulacak.

 

Türkiye’de yer altı hazinelerinden olan trüf mantarı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri mutfak kültürlerinde ayrıcalıklı yer tutuyor. Ayrıca parfümeri sanayinde tercih ediliyor. Dünyada tabii orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin her geçen gün artmasından dolayı fiyatlar da oldukça yükseliyor.

 

Toprak altında yetişen ve ülkemizde pek fazla tanınmayan Trüf mantarı, başta Avrupa ve Amerika olmak üzere bütün dünyada gıdadan kozmetiğe kadar geniş bir ürün yelpazesinde değerlendirilirken kilosu, Avrupa’da 2 bin Avro'ya kadar alıcı buluyor.
 

  Editör :  TORLAKON

5256 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 35 Puan Verildi
 Kaynak :  TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 2
 Bugün : 168
 Dün : 277
 Toplam : 1080805
 Ip No : 3.16.51.3
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.5096 32.5682
  Euro 20.9931 21.1321
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.