Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - Yörük Türkmen Şenliği - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 Yörük Türkmen Şenliği

Yörük Türkmen Şenliği
 Yazı Boyutu

 Tarih : 13.05.2009 - 16:46:31


Kışı Ege ve Akdeniz sahillerinde geçiren Yörüklerin yaylalara göçü başladı. Yörükler, zorlu yolculuk öncesi Muğlanın İkizce yaylasındaki şenlikte, Geleneksel Yörük Düğününü canlandırdılar. Anadoluda bin yıldır yaşayan, efsane olan ancak yerleşi

 

Yörük Türkmen Şenliği

 

Kışı Ege ve Akdeniz sahillerinde geçiren Yörüklerin yaylalara göçü başladı. Yörükler, zorlu yolculuk öncesi Muğla'nın İkizce yaylasındaki şenlikte, ''Geleneksel Yörük Düğünü''nü canlandırdılar.

Anadolu'da bin yıldır yaşayan, efsane olan ancak yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları azalan Yörükler, atalarından kendilerine miras kalan kültürlerini yaşatmaya devam ediyor.

Göçerlerin son temsilcileri olan ve yaz mevsimini Muğla'nın İkizce, Göktepe ve Fethiye'nin yaylalarında geçiren Yörüklerin zorlu yolculukları başladı.

At, eşek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek geleneklerini sürdüren Yörükler, yılın 6 ayını yaylalarda, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar.

Uzaklığına göre 2 ila 5 gün arasında yaylaya ulaşacak olan Yörükler, yaklaşık 6 ay sonra, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sahil kesimlerine dönecekler.

Sonbahar'da Akdeniz ve Ege sahillerine inen ve Mayıs ayının ilk haftalarından itibaren yaylalara göç eden Yörükler, eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil, traktörlerle göç ediyorlar.


-YÖRÜK ŞENLİĞİ-

Yörüklerin zorlu yolculuğu öncesinde, Muğla'nın İkizce yaylasında, ''Yörük Türkmen Şenliği'' düzenlendi. Şenliğe Muğla, Milas, Yatağan ve Fethiye'de yaşayan Yörükler ve aileleri katıldı.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Nurhan Keleş, AA muhabirine amaçlarının Yörük ve Türkmen geleneklerini yaşatmak olduğunu belirterek, ''Bu şenlikte unutulmaya yüz tutan Yörük Düğünü canlandırıldı. Bu etkinliklerle örf ve adetlerimizi gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Bu tür etkinliklerin yaşatılması lazım. Biz bu şenliğe maddi destek verilmesini ve 1 hafta süreyle yapılmasını istiyoruz. Bu kültürel değerlerin yaşatılması hayati önem taşıyor.'' dedi.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise insanların kültürel yaşamlarına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkmasının önemli olduğuna işaret ederek, ''Muğla'nın çoğu Yörüktür. Bende bir Yörüğüm. Muğla'da Yörük kültürünün yaklaşık 400 yıllık bir geçmişi var. Bu kültürü mutlaka gelecek nesillere aktarmalıyız. Geçmişi unutmamalıyız. Bu bir kültürel zenginlik. Bu kültürel zenginliğimizin kıymetini bilmeli ve korumalıyız'' diye konuştu.

Şenliğe Fethiye'nin Boğa Köyü'nden katılan Yörükleri temsilen konuşan köy muhtarı Bahri Boğa ise şunları söyledi:

''Yörük kültürünü yaşatmak için 12 yıldır Fethiye'de Yörük şenliği düzenliyoruz. Yeni yetişen gençler geçmişini bilmiyor. Her şenlikte, köyün en fakir gencini evlendirerek düğün yapıyoruz. Şenliğe Türkiye'nin farklı kentlerinden Yörükler geliyor. Özellikle Toroslar ve Fethiye'deki yaylalara göç ediyoruz. Eskiden develerle yolculuk ediyorduk ve yaylaya 1 haftada ulaşıyorduk. Artık kamyonet ve traktörlerle 2-3 günde yaylaya ulaşıyoruz.''


-YÖRÜK DÜĞÜNÜ-

İkizce Yaylası'nda düzenlenen ''Yörük Türkmen Şenliği'' kapsamında unutulmaya yüz tutan geleneksel ''Yörük Düğünü'' de canlandırıldı. Yaklaşık 70 kadın ve erkek tarafından canlandırılan düğünde, ''Gelin alma, kına merasimi, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, damat tıraşı'' bölümleri, şenliği izleyen vatandaşların ve turistlerin beğenisini kazandı.

Yaylanın farklı noktalarına Yörük çadırları kuruldu ve çadırlarda Yörükler bağlama eşliğinde türküler söylediler. Gelin alma töreninde, geline ait çeyizlerin eşek ve develer yardımıyla taşınması dikkati çekti.

Yörük düğünü kapsamında gösteri yapan ''Yörük Obaları'' halk oyunları ekibi, izleyicilerin isteği doğrultusunda iki defa gösteri yaptı.

(AA)

 

  Editör :  TORLAKON

6720 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 123 Puan Verildi
 Kaynak :  Yörük Türkmen Şenliği

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 3
 Bugün : 239
 Dün : 227
 Toplam : 1076226
 Ip No : 18.209.209.28
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2596 32.3177
  Euro 21.2554 21.3962
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.