Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - UNUTULAN DOĞU TÜRKİSTAN - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 UNUTULAN DOĞU TÜRKİSTAN

UNUTULAN DOĞU TÜRKİSTAN
 Yazı Boyutu

 Tarih : 06.11.2008 - 15:02:58


Türkçenin ilk ansiklopedik sözlüğünü hazırlayan büyük bilgin Kaşgarlı Mahmutun Doğum yeri, 30 milyonluk Doğu Türkistan,UNESCO 2008 Kaşgarlı Mahmut Yılı ilan ettigi 2008 yılında hala, Çin zulmü altında inliyor. Çin´lilerin 1949 yılında saldırdığı

 

Unutulan Doğu Türkistan - Uygur Türkleri-Reportaj

 

Hüseyin Duman  /  Münih

Resimde soldan saga: Hüseyin Duman-Latif Çelik-Sami Erkurt ve Abdul Celil Karakaş görülüyor.
Foto: Osman Cat

 

Uygur Türkleri

 

Türkçenin ilk ansiklopedik sözlüğünü hazırlayan büyük bilgin Kaşgarlı Mahmut’un Doğum yeri,  30 milyonluk Doğu Türkistan,UNESCO 2008 Kaşgarlı Mahmut Yılı ilan ettigi 2008 yılında hala, Çin zulmü altında inliyor.

 

Çin´lilerin 1949 yılında saldırdığı Doğu Türkistan´da %4 oranında olan Çin´li göçmen nüfusu, şimdilerde %40 ulaşmış durumda. Türkistan dışında 3000 Uygur Türkü yaşıyor.

 

Merkez- i Münih´de bulunan, Dünya´da tek olan mütevazı, Doğu Türkistan Enformasyon Merkez- ini ziyaret ettik ve Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi Başkan´ı Sayın Abdull Celil Karakaş´la görüştük.

 

AVRUPA: Türkistan şuan ne durumda.?

 

Münih´te bulunan Dogu Türkistan Enformasyon Merkezi Baskan-ı Abdul Celil Karakaş:

 

Kızlarımız zorla alınıyor

 

Dogu Türkistan´lıların, „Başkenet hariç, başka yerlere izin almadan gitmelerinin mümkün olmadığını, sürekli sıkıyönetim uygulandığından akşamları sokaga cıkamadıklarını, oruç tutmanın: Öğretim üyelerine, Üniversite öğrencilerine,Öğeretmenlere, memurlara ve öğrencilere yasak oldugu,Hac´ca gitmeye izin verilmediği,üç çocuk yapmanın suç oldugu, bir tarafdan Çin´liler Doğu Türkistan´a calışmaya getirilirip yerleştirilirken, diğer tarafdan, Türkistan kızlarının ailelerden zorla alınarak, çalıştırma veya okutma bahanesiyle Çin´in iç kısmlarına götürülerek asimile edilmeye çalışıldığı, bu yolla, Çinli nüfusu çoğaltılarak,  Çin´nin Türk lerin kökünü kazımaya çalıştığını Tibet ve Mogolistan ´nın sürdürülen bu tip politikalarla bitirildiğini, Deprem bahanesiyle, çok sayıda Çin linin Doğu Türkistan´a yerleştirildiği, Depremin Fatura sının Doğu Türkistan´a kesildiği ve Çin lilerin ekolojik dengeyi bozmaya calıştıklarını belirtti.“

 

AVRUPA : Olimpiyat faydalı olmadımı.?

 

Abdul Celil Karakas:

 

„Çin Olimpiyatları öncesi, Doğu Türkistan´lıları siyaset, bölücülük yapmakla suçlayıp, ceşitli baskı ve işkencelerle hapishanelere attıldılar.“

 

„10 sene önce Kaşgar olaylarında cezalarını çekip cıkanlar, tekrar sorgusuz sualsiz hapislere dolduruldu. 7´den 70´e her Dogu Türkistan´lıya kini olan Çin liler, köylere dahi hapishane yaptılar.“

 

Çin Hapsihane´lerinde hala 500 bin Türkistan´lı bulunuyor

 

Olimpiyatlardan önce, internet ağını uluslararası erişime açacağını açıklayan Çin, sözünde durmayarak,internet erişimini kendi istediği sitelerle sınırlayarak, sesimizi duyurmamıza engel oldu.

 

Pekin ve cevresindeki Doğu Türkistan´lılara ait iş yerleri kapatılarak, Dogu Türkistan´lıların dış dünya ile iletişim kurması engellendi.

 

AVRUPA : Avrupa´daki Türk Derneklerinden  yardım alıyormusunuz.?

 

Abdul Celil Karakas:

 

Dogu Türkistan Enformasyon Merkezi´nin calışmalarını çok zor şartlar altında yürüttüklerini, özellikle işadamlarından bireysel yardım aldıklarını fakat,  Bir kaç Türk  Derneginin kendilerine yardım ettiğini, coğu teşkilatların kendilerine gerekli destegi vermedigini belirtti.

 

AVRUPA : Türkiye´den Destek alıyormusunuz.?

 

Abdul Celil Karakas:

 

Bırakın destek almayı, vizeyi bile zorla alıyoruz. T.C.Bonn Büyük Elçiliği ile sürekli iletişim  kurmaya çalışmamız basarisizlikla sonuçlanıyor.

 

Fakat diğer tarafdan, çalışmalarımız, Uygur iş kadını Rabia Hanım ve Türk gardaşlarımızın yardım ve destekleriyle yürütülüyor.

 

Başka ülkelerde bize yardım için ilgi gösteriyor fakat, tahmin edebileceğiniz gibi, bu yardımları aldığımızda, karşılığında onların taşeronluğunuda yapmak zorundayız. Bu nedenle; bu tip yardımları kabul etmiyoruz  Biz davamızı kendi sevk ve irademizle yürütmek istiyoruz.

 

AVRUPA : Yaptığınız çalışmalar Neler.?

 

Abdul Celil Karakas:

 

Tarihde ilk defa Doğu Türkistan meselesini bilimsel anlatan ingilizce bir Rapor hazırladık. Bu raporu Türkiye dahil bütün ülkelere ve yetkililerine gönderdik. Yakında Doğu Türkistan Raporu´nun Türkce versiyonuda cıkacak.

 

Su an Türkiye başta omak üzre, Amerika Birleşik Devletleri ve diger ülkeler, uluslararası arenada bizim hazırladığımız Rapor´u kullanıyor.(Raporun ingilizcesini uygur sitesinden indirebilirsiniz)

 

u-tv (Uygur TV) internet televizyon , Radyo www.uygur.org site, Bizim iller Dergi  yayınını yapıyoruz. Çeşitli meselelerle ilgili Broşürler yayınlıyoruz.

 

Türk Dernekleri  ve imkan bulduğumuz her ortamada Dogu Türkistan meselesiyle ilgili Konferanslar veriyoruz.

 

Dogu Türkistan´da fakir ögrencilere Burs veriyoruz.(Burs ücreti aylik 10.-€ ila 50.- € (Bu fark öğerncilerin Çin´in farkli bölgelerinde okula gitmesinden dolayı)

 

Gönüllülerden Kurban topluyor ve Türkistan´nın fakir bölgelerine gönderiyoruz.

 

AVRUPA : Okuyucularımıza Vermek istediğiniz mesajınız varmı.?

 

Abdul Celil Karakas:

 

Dogu Türkistan öz Türk ve Müslümandır, inanan insanların Dogu Türkistan davasına sahib cıkmasını, bize gerkeli destegi saglamalarını, suana kadar duyarsız kalan çoğu Türk sivil toplum kuruluşlarınında artık gerekli desteği vermesini, Türkiye veTürklerden baska sığınacak kapıları olmadığını beliten Abdull Celil Karakaş, bize bizim kardeşlerimizi destek vermeye davet ediyor bu zaman kadar bizlere destek veren herkese Dogu Türkistan halkı adına  şükranlarımızı bildiriyor, bizi ziyaret ettiğiniz için size teşekkürlerimi sunuyorum.

Bizde size teşekkür ediyor, çalısmalarınızda başarılar diliyoruz.

 

AVRUPA -  Sevgili okuyucularımız:

 

Dünya´nın çogu köşesinde ezilen, zalimin zulmüne maruz kalan ve karşılık verme gücü olmayan Türk, dindaşlarımızın ve mazlumların gözü, bildiğiniz gibi, tarihde liderlik vasfı olan Türk Millet´tinin den gelecek Işığa ve yardıma bakmaktadır. Biz içimizde gereksiz tartışmalarla birbirimizi yesekte bu böyledir.

 

Bu nedenle Dogu Türkistan davasına, inanan kardeşlerimizi yardıma davat ediyoruz.

En azından Allah rızası icin sizleri, kurban bağıslamaya, bir öğrenci okutmaya, Merkeze üye olmaya veya maddi yardım  yapmaya davet ediyoruz.

 

Bu reportajı yapmamıza katkı saglayan Sayın İşadamı Sami Erkur´ta, resimleri ceken, katkı saglayan, İşadamı Sayın Osman Cat´a ve bizle beraber olan ve katkı sağlayan, Gazeteci Araştırmacı Yazar Sayın Latif Celik´e teşekkür ediyoruz.

 

Hertürlü yardım ve destekleriniz icin:

 

Adres: Doğu Türkistan Enformasyon Merkez´ i

Goethstr. 3   80336 München

Tel: 0179 – 966 21 45

E-Mail: Karakash-a@hotmail.com

www.uygur.org

 

AVRUPA : www.sagduyu.de

http://sagduyu.de/cms/index.php?page=unutulan-dogu-turkistan-uygur-turkleri-reportaj


 

“MAO TARZI” İŞKENCE........

Dünya tarihine zalimliği ve gaddarlığı ile geçen Mao Tse-Tung, yalnızca Doğu Türkistan Müslümanlarına değil, kendi vatandaşları da dahil olmak üzere tüm Çin halkına akıl almaz işkenceler uygulatmıştır. Özellikle Kültür Devrimi adı verilen barbarlık döneminde, Mao'nun emrindeki Kızıl Muhafızların yaptıkları, büyük birer insanlık suçudur. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

 

 

(Sol üstteki resim) Kızıl Muhafızlar rejim aleyhtarı olarak gördükleri herkesi acımasızca katlediyorlardı. Resimde Pekin ele geçirildikten sonra nehir kenarında öldürülen mahkumlar görülmektedir. (Sağ üstteki resim) Toprakları ellerinden alınan çiftçiler, Mao'nun militanları tarafından oluşturulan "halk mahkemeleri"nde yargılanıyor, ardından acımasızca katlediliyorlardı.


Özel kelepçeler takmak ve bunları mahkumların bileklerinde iyice sıkmak Mao'nun cezaevlerinde yaygınlıkla kullanılan bir işkence biçimiydi. Mahkumların ayak bileklerine aynı zamanda zincirler de geçiriliyordu. Hatta bazen kelepçeler mahkumun ne yemesine ne içmesine ne de tuvalete gitmesine imkan verecek şekilde penceredeki parmaklıklardan birine tutturuluyordu. Amaç bireyi küçük düşürmek, aşağılamaktı... Halk hükümeti, her türlü işkenceyi yasakladığını iddia ettiğinden, buna resmi dilde cezalandırma ya da ikna adı veriliyordu.(1)

Hepsi ölüme mahkum edilen devrim karşıtları, bütün halkın davet edildiği açık duruşmalarda, Kızıl Muhafızlar tarafından parçalanıyordu... Kızıl Muhafızlar bazen parçaları kızartıp yiyor ya da hala canlı olan mahkumun gözleri önünde ailesine yedirtiyordu.(2)


Komünizmin Kara Kitabı isimli eserde, Mao döneminde tutuklanan üniversite profesörlerine yapılan insanlık dışı işkenceler bir gözlemcinin sözleriyle şöyle aktarılıyordu:

Profesörlerin boyunlarına da içleri taşla dolu kovalar asılmıştı. Müdürü fark ettim. Kova o kadar ağırdı ki, madeni tel deriye iyice gömülmüştü, adam sallanıyordu. Hepsi yalınayak, gonglara ya da tencerelere vurarak alanı dolaşırken bağırıyordu: 'Ben haydut bilmem kim'. En sonunda tümü dizlerinin üzerine çöktü, tütsüler yaktı ve Mao Tse-Tung'a suçlarını affettirmek için yalvardı... Birkaç kız bayılacak gibi oldu. Dayak ve işkenceler bunu izledi. Daha önce hiç böyle işkence görmemiştim: onlara atık maddeleri ve böcekler yediriliyor ve elektrik veriliyordu. Cam kırıkları üzerine diz çökmeleri için zorlanıyorlar, kollarından ve bacaklarından askıya alınarak uçak durumuna sokuluyorlardı.(3)

Aynı kitapta cezaevlerinden şu şekilde bahsediliyordu:

En değişik ve en sadist işkenceler sıradan uygulamalardı. Bunların arasında en yaygın olanı bileklerden ya da işaret parmaklarından askıya alınmaktı... En kötü gaddarlıklar denetimsiz bir biçimde ortalığı kasıp kavurabiliyordu. Bir kamp komutanı birçok tecavüz olayının yanı sıra, bir yıl içinde 1.320 tutukluyu ya katlettirmiş ya da canlı canlı toprağa gömdürmüştü.(4)

1. Komünizmin Kara Kitabı, s. 668
2. Komünizmin Kara Kitabı, s. 617
3. Ken Ling, Miriam London ve Tai-ling Lee, La vengeance du ciel: un jeune Chinois dans la Revoluion culturelle, Paris, Laffont, 1981 (İngilizce orijinal basım 1972), s. 20-23
4. Komünizmin Kara Kitabı, s. 621

 

  

Çin zulmüne dikkat çekebilmek için kendilerini yakan Doğu Türkistanlı canlarımız.

 

Duvar diplerinde enselerinden kurşunlanarak katledilen canlarımız.

Çin Hükümeti, katlettiği çocukların ailelerinden, harcadığı kurşunların parasını da alıyor...

Bu vahşi yaratıkların âdi ürünlerine para verirken, vicdanlara da sormalı...


  Editör :  TORLAKON

3931 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 10 Puan Verildi
 Kaynak :  TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 247
 Dün : 284
 Toplam : 1076518
 Ip No : 34.239.148.106
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2596 32.3177
  Euro 21.2554 21.3962
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.