Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - Hayalet Savaş Gemimiz HEYBELİADA denize indirildi - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 Hayalet Savaş Gemimiz HEYBELİADA denize indirildi

Hayalet Savaş Gemimiz HEYBELİADA denize indirildi
 Yazı Boyutu

 Tarih : 28.09.2008 - 17:55:19


Türk Deniz Kuvvetleri için 12 adet korvet gemi inşası öngören Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında dizayn ve inşa edilen ilk Türk korveti HEYBELİADA ile mayın avlama gemisi AKÇAY bugün, İstanbulda Pendik Tersane Komutanlığında düzenlenen tör.

 

Tören bugün, Türk donanmasının 1538'de Barbaros Hayrettin Paşa komutasında kazandığı ve Akdeniz'de üstünlüğü ele geçirdiği Preveze Deniz Zaferi'nin 470. yıldönümünde “Deniz Kuvvetleri Günü”nün kutlandığı gün yapıldı.

Dizaynı ve inşa sorumluluğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından üstlenilen gemi, tamamen milli imkanlarla üretildi.

Törende, TCG İnebolu'nun komuta teslimi ve MİLGEM Projesi'nin ikinci gemisi "Büyükada"nın ilk kaynağı da yapıldı.

Her iki geminin de çeliğinden çivisine her parçası Türk malı. 250 milyon dolara malolan Heybeliada, Türkiye'nin kapsamlı ilk savaş gemisi olma özelliği taşıyor.

99 metre uzunluğundaki Heybeliada'da, füze ve torpidoların dışında 1'i insansız 2 helikopter de yer alacak. Korvet sınıfı Heybeliada'nın savaş yönetim sistemi ASELSAN ve HAVELSAN tarafından geliştirildi.

Milli Gemi projesi, karakol gemilerinin modernleriyle değiştirilmesi ihtiyacından doğdu. Gemiler tek başına veya grup halinde keşif, karakol, arama kurtarma, denizaltı savunma, terörle mücadele ve kıyı deniz ulaştırmasının korunmasında da görev yapacak.

MİLGEM projesi kapsamında yapılacak gemilerin Kanada, Pakistan, Ukrayna ve Güney Amerika ülkelerine satılması da hedefleniyor.

Törene Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da katıldı.

Erdoğan: "Dünyada söz sahibi olabilmek için"

Törende bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada söz sahibi olmanın yolunun denizcilikte söz sahibi olmaktan geçtiğini" söyledi.

"MİLGEM projesinde bugüne kadar sağlanan başarı, savunma sanayimizi yetiştirme konusundaki kararlığımızı daha da pekiştirdi. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bu alanda dışa bağımlılığının en aza indirilmesini, özellikle de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarının milli sanayi ile karşılanmasını öncelikli hedef olarak belirledik" diyen Erdoğan, böylece ülke ekonomisine sağlanacak büyük faydanın yanı sıra savaş gemilerinin inşasında tarih boyunca sahip olunan stratejik bir yeteneği de yeniden canlandırmış olduklarını vurguladı.

Org. Başbuğ: "Caydırıcılığı yüksek deniz gücü"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da, "Türkiye'nin hayati çıkarlarını barındıran çevre denizlerinin güvenliğini sağlayabilmesi, tehditlerle başa çıkabilmesi için güçlü bir deniz kuvvetine sahip olması, bundan sonra da vazgeçilmez bir zorunluluktur" dedi.

"Milli Gemi Projesi ile simetrik ve asimetrik tehditlere karşı mücadele yeteneğine sahip, daha nitelikli, beka kabiliyeti yüksek ve en zor şartlarda dahi kesintisiz görev yapabilecek, caydırıcılığı yüksek bir deniz gücüne ulaşmak hedeflenmektedir" diyen Başbuğ, "Bu proje yurt savunmasına yapacağı katkıların yanı sıra, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler ve NATO şemsiyesi altında yer alacağı barışı koruma görevlerindeki etkinliğinin de artmasını sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Başbuğ, Atatürk'ün şu sözlerini hatırlattı:

"Hudutlarının mühim ve büyük bölümü deniz olan Türk Devletinin donanması da mühim ve büyük olmak zorundadır".

ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk Türk korveti Heybeliada'nın denize indirilmesinin Türk denizciliği adına gurur duyulacak ve övünülecek bir başarı olduğunu belirtti.

Orgeneral Başbuğ'a mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Gül, "Bölgesinin en etkin güçlerinden olan Türk donanması, bu projelerle caydırılıcılığını artırmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, önemli jeostratejik konumunun da gereği donanmasını ve ordusunu güçlü tutmak durumundadır. Bölgemizde yaşanan son olaylar da bu düşüncenin haklılığını doğrulamaktadır" dedi.

Bakan Gönül: "Milli firkateyn tasarım ve inşasına başlanacak"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “askeri gemi” projelerinde bundan sonraki amaçlarının firkateyn tasarımı ve inşasının gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin aldığı kararlar doğrultusunda, milli firkateyn tasarım ve inşasına ülkemizde başlanacaktır" dedi.

Gönül ayrıca, "İleri teknoloji bir savaş yönetim sistemi ile teçhiz edilecek gemilerimiz, radara görünmezlik özelliği, düşük ses izi, yüksek sürati ile donanmamıza güç katacaktır" diye konuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ataç da, "Bu başarı ile dünyada harp gemisi dizayn edebilen 15 ülke arasına girmiş oluyoruz.Kurtuluş Savaşı'ndan yıllar sonra çılgın Türkler'in çılgın denizci torunları bu projeyi gerçekleştirmeyi başardılar" ifadelerini kullandı.
 

Radara girmiyor

99 metre uzunluğunda olan ve radara yakalanmayan TCG Heybeliada, 260 milyon dolara mal oldu.

 

Heybeliada’nın teknik özellikleri

* Düşman radarlarında görünmeyecek.

* Korvetin ağırlığı 2 bin ton, uzunluğu 99 metre.

* Ana tahrik sistemi 2 dizel makine ve 1 gaz türbininden oluşan geminin maksimum hızı saatte 55 kilometre.

* Gemide, 1 adet 76 mm top, 2 adet 12.7 mm makineli tüfek, 8 adet Harpoon füzesi, 21 adet RAM PDMS hava güdümlü füze nokta savunma sistemi ile torpido bulunacak.

* Lojistik destekli olarak 21 gün, hiçbir ikmal yapmadan 10 gün süreyle denizde kalabilecek.

* 10 tonluk helikopterler gece - gündüz iniş kalkış yapabilecek.

* Sessiz ve yedek motorlu…

 

  Editör :  TORLAKON

5390 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 57 Puan Verildi
 Kaynak :  TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 80
 Dün : 141
 Toplam : 1079924
 Ip No : 3.135.246.193
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.4626 32.5211
  Euro 20.9489 21.0876
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.