Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - Sadun KÖPRÜLÜyü Kaybettik - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 Sadun KÖPRÜLÜyü Kaybettik

Sadun KÖPRÜLÜyü Kaybettik
 Yazı Boyutu

 Tarih : 23.07.2014 - 14:23:51


Irak Türkmenlerinin önde gelen dava ve fikir adamı, Türkmenlerin haklı davasını her ortamda tanıtıp savunan, kendisini davasına adamış ve milletinin derdiyle dertlenen Sadun Köprülü hayatını kaybetti. MEKÂNI CENNET, TÜRK DÜNYASININ DA BAŞI SAĞ OLSUN.

 

Sadun KÖPRÜLÜ’yü Kaybettik

Irak Türkmenlerinin önde gelen dava ve fikir adamı, Türkmenlerin haklı davasını her ortamda tanıtıp savunan, kendisini davasına adamış ve milletinin derdiyle dertlenen Sadun Köprülü hayatını kaybetti.

   Irak’ın Türkmen halkına karşı Saddam Hüseyin rejimi sırasında yapılan gaddarca uygulamalardan en fazla nasibini alanlar Türkmenlerdi. Bunlardan biri de Hukukçu-Araştırmacı, yazar ve şair Sadun Köprülü idi. Bağdat Üniversitesi Kanun Şeriat (Hukuk) Fakültesinden Mezun olduktan bir hafta sonra tutuklandı. Mahkumiyetten önce Sadun Köprülü için 1 yıl 4 ay süren işkence ve hücre hapsi de başlamış oldu. Saddam’ın zulmüne uğrayıp o meşhur Ebu Garip Hapishanesi’nde tam 17 yıl yattı. Mahkumiyetten sonra da diğer tutuklu Türkmenler gibi akla gelmedik işkencelere maruz kaldı. Tırnaklarını da söktüler. Bu onun ilk mahkûmiyeti de değildi. 1967 yılında henüz 10 yaşında iken tutuklandı, 8 ay tutuklu kaldı. Ailesinin her ferdine en ağır işkenceler yapıldı.
   1967 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı Süleyman Demirel, Kerkük’ü ziyaret ediyordu. Kerküklü Türkmenlerin bayram coşkusu içinde Demirel’i karşılamaya hazırlandığı o gün, bekleyenlerin arasında henüz 10 yaşındaki Sadun Köprülü de vardı. 10 yaşında bir Türkmen çocuğu olarak, bundan sonraki hayatının çok büyük bölümünü yürek dağlayan acılarla geçirdi. Yaşadığı tüm acılara rağmen, aile ve yuva hasretiyle karanlık hücrelerde tam 17 yıl geçirmesine rağmen, o gün orada bulunmaktan bir an olsun pişmanlık duymadı.
   Sadun Köprülü bir söyleşide:

“Irak Türkleri, Türkiye ve Türk milletine karşı büyük bir sevgi beslediler, bu yüzden yüzlerce insanımız her dönemde ya hapse atıldı yada idam edildi. Ayrıca benim gibi çoğu Irak Türkmen’i Türkiye’ye olan sevgisi ve Türk kimliğine bağlılığından dolayı hapislere atıldılar. Her zaman Türk devletini bir kurtarıcı olarak gördüler. Sürekli Türk büyüklerinin kendilerini destekler mahiyetteki demeç ve görüşlerini beklediler. Kendilerine yapılan ziyaretlerden memnun oldular. Türkmenler, tüm baskılara rağmen dayandılar durdular, çünkü Türk devletine karşı, bambaşka bir sevgileri vardı. Nitekim farklı dönemlerde Türk Cumhurbaşkanları, Başbakanları ve Bakanlarının Irak Türklerini ziyaretleri, büyük sevgi ile karşılanmıştır. Sayın Süleyman DEMİREL’İN 1967, 1977 ve Sayın Fahri KORUTÜRK’ÜN 1976 ziyaretleri bizim için çok önem taşımıştır. Sayın Ahmet DAVUTOĞLU’nun Kerkük’ü ziyaret etmesi Irak Türkleri tarafından sevgiyle karşılanmıştır. Türkmenler ana vatan Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu hissetmelidirler. Umudumuz Türk Devletinin yetkilileri başta olmak üzere basın-yayın sade bizleri değil bütün Türk dünyasını yalnız ve kimsesiz bırakamaz.” diye vurgulamıştı.
   Son günlerde Irak'ta Türkmenler'in yaşadığı bölge olan Türkmeneli’nde, Türkmenlerin katliama uğraması, yüzyıllardır yaşadığı topraklardan göçe zorlanması ve Türkmen varlığının yok edilmesi, yaşanan bu acı durum ve büyük dram onu çok üzmüştü. Sadun Köprülü, kalp krizi sonucu 57 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz. Ruhu şad ve mekanı cennet olsun. Türk Dünyası'nın ve milletimizin başı sağolsun. Yitirdiğimiz her üstün değerde olduğu gibi Onu da çok özleyeceğiz.
   Sadun Köprülü Kimdir?
Sadun Köprülü, 1957 yılında Kerkük’ün Türkmen ilçesi Altunköprü’de doğdu. İlkokulu Kerkük’te, ortaokulu Bağdat’ta, liseyi Kerkük’te ve yüksek öğrenimini ise Bağdat Üniversitesi Kanun Şeriat (Hukuk) Fakültesinde tamamladı. 1 yıl Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) Türkiye Temsilcisi, Türkmen Şanı Bağımsız Medya ve Araştırma Merkezi Türkiye Temsilcisi ve yıllarca da Türkmen Araştırmaları ve Projeleri Koordinatörü olarak görev yaptı. Irak Türkleri ve Türk dünyası hakkında araştırmaları, Şiir, hikâye, roman ve çeşitli konuları içeren makaleler yazdı. Basılmış 4 kitabı vardı. Evli ve 4 çocuk babasıydı. Arapça ve İngilizce dillerini konuşuyordu.

   Öyle anlaşılıyor ki; Türkmen canlarımızın son dönemlerde uğradıkları zulüm ve vahşetlerle birlikte, umut bağladıkları Türkiye Hükümetinden de herhangi bir sahiplenme görememeleri Onu kalbinden vurdu. Hani ne denir; beni düşmanın silahı değil, dostun ilgisizliği vurdu…


  Editör :  TORLAKON

3086 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 25 Puan Verildi
 Kaynak :  TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 222
 Dün : 227
 Toplam : 1076209
 Ip No : 54.226.126.38
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2596 32.3177
  Euro 21.2554 21.3962
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.