Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - TÜRK MÜHENDİSLERDEN TERAHERTZ DEVRİMİ - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 TÜRK MÜHENDİSLERDEN TERAHERTZ DEVRİMİ

TÜRK MÜHENDİSLERDEN TERAHERTZ DEVRİMİ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 23.08.2013 - 09:48:30


Bakan Ergün, Türk mühendislerin TÜBİTAK öncülüğünde x-ray cihazlarından daha üstün özellikli bir sistem geliştirdiğini belirterek, Uzaktan algılama olarak bilinen sistem ile bomba, silah, bıçak ve uyuşturucu taşıyan insanlar 10 metre uzaklıktan tespi

 

TÜRK MÜHENDİSLERDEN TERAHERTZ DEVRİMİ

 

Bakan Ergün, Türk mühendislerin TÜBİTAK öncülüğünde x-ray cihazlarından daha üstün özellikli bir sistem geliştirdiğini belirterek, “Uzaktan algılama olarak bilinen sistem ile bomba, silah, bıçak ve uyuşturucu taşıyan insanlar 10 metre uzaklıktan tespit edilebilecek” dedi.

 

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK öncülüğünde, Türk mühendisler tarafından x-ray cihazlarından daha üstün özellikli bir sistem geliştirildiğini açıkladı. Ergün, uzaktan algılama olarak bilinen sistem ile bomba, silah, bıçak ve uyuşturucu taşıyan insanların 10 metreden tespit edilebileceğini bildirdi. Sivil ve askeri tesislerin girişlerinde insan üzerinde gizlenmiş tehlikeli maddelerin tespit edilmesi amacıyla Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge Teknoloji Dairesi Başkanlığı ile TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü, Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuvarı ve BİLKENT NANOTAM arasında başlatılan proje ile Terahertz Görüntüleme Sistemi geliştirildi. Ergün, yeni geliştirilen sistemin askeri ve sivil tesis girişlerinde kullanılan x-ray teknolojisine tamamlayıcı alternatif olacağını söyledi.

 

TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ

 

Türk mühendislerin geliştirdiği sistemde “terahertz” teknolojisinin kullanıldığını ifade eden Bakan Ergün, “Elde edilecek görüntüyle üzerinde silah, bıçak ve bomba gibi tehlikeli obje taşıyan insanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek. Bunun yanında savunma sanayi, ulusal güvenlik, havacılık ve uzay sanayisinde kullanılan fiber kompozit malzemelerin üretim öncesi kalite ve homojenite kontrolü, biyoloji ve sağlık bilimleri, tahribatsız ölçümlendirme, gıda ve tarımsal ürünlerin kalite kontrolü yapılabilecek. Uyuşturucu ve yasa dışı kimyasal malzemelerin tespiti de 10 metreye kadar yapılabilecek” dedi.

 

HAMİLELERDE DE KULLANILABİLECEK

 

Sistemin diğer teknolojilere göre üstün yönlerinin olduğunu da açıklayan Bakan Ergün, “Sağlık için zararsız olması ve güvenli bir mesafeden görüntü alabilmesi nedeniyle hamileler ve çocuklara yönelik de kullanılabilecek. İlgili frekans bandında alıcı ve sensör sistemlerinin geliştirilmesi ile de ülkemizde bu teknolojinin geliştirildiği ilk proje olacak” dedi. Havaalanı ve güvenlik tesislerinde kullanılan x-ray cihazlarının çanta, giysi ve eşyaları kontrol etmekte kullanıldığını, insanların ise manyetik algılayıcı çemberlerden geçirildiğini anımsatan Ergün, gerektiği durumlarda yolcuların ayakkabılarının dahi x-ray cihazına gönderildiğini vurguladı. Bu işlemlerin uzun kuyrukların oluşmasına sebep olduğunu aktaran Ergün, zararsız terahertz ışınımları sayesinde yolcuların güvenlik çemberinden direkt geçebilir duruma geleceğini sözlerine ekledi.

 

Türkiye söz sahibi olacak

 

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, milimetre ve terahertz konusunda projeler geliştirdiklerini ve bu projelerle dünyada bakir bir alan olan terahertz teknolojilerinin Türkiye’ye kazandırılacağını söyledi. Terahertz teknolojilerinin insanlığın yaşamına etki edecek 10 teknolojiden biri olduğuna değinen Türetken, bu amaçla TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde Mikrodalga ve Terahertz Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (MiLTAL) kurduklarını belirtti.

 

2015’te tamamlanacak

 

PROJE Yürütücüsü Doç. Dr. Bahattin Türetken, Terahertz Görüntüleme Sisteminin görüntülenecek hedefe herhangi bir sinyal göndermeden çalıştığını söyledi. Hedef üzerindeki gizlenmiş nesnelerin kozmik arka plan ışımasından kaynaklanan yayınımların terahertz frekans bandında çalışan hassas bir alıcı sensör dizisi ve akıllı algoritmalar kullanılarak elde edildiğini belirtti. Sistemin aşırı sis altında görüntüleme yapabilecek kabiliyette olduğunu anlatan Türetken, “Farklı biyolojik, kimyasal ve patlayıcı maddelerin izleri 0,1-3 terahertz frekans bandında elde edilecek ve üzerinde tehlikeli obje taşıyan insanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek. 2015 yılında tamamlanarak teslim edilecek proje kapsamında Terahertz Dalga Üreteci ile Spektroskopik Algılama Prototipi ve Terahertz Görüntüleme Prototipi geliştirilecek” bilgisini verdi.

 

Terahertz nedir?

 

Elektromanyetik spektrumun mikrodalga ile kızılötesi bölgenin arasına denk gelen bir aralıkta bulunan yaklaşık kâğıt kalınlığı boyutlarında dalga boyuna sahip ışınımlara terahertz ışınımı deniliyor.

(Kaynak: Hürriyet Gazetesi)

“En kötü gurbet, ilimden uzak kalmaktır. İlim ipini en önde göğüsleyenler, geride kalanların efendisi olurlar.”(Torlakon öğretisi)
 

  Editör :  TORLAKON

5795 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 20 Puan Verildi
 Kaynak :  Hürriyet Gazetesi

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 41
 Dün : 517
 Toplam : 1080401
 Ip No : 3.138.34.158
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.4551 32.5136
  Euro 20.9742 21.1131
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.