Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - Nihayet SEBZE TOHUMU İHRAÇ EDİYORUZ - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 Nihayet SEBZE TOHUMU İHRAÇ EDİYORUZ

Nihayet SEBZE TOHUMU İHRAÇ EDİYORUZ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 26.05.2009 - 17:13:41


Türkiye, 5 yıl öncesine kadar yüzde 95ini dışarıdan aldığı sebze tohumunda ihracatçı ülke konumuna geldi. Aralarında tohumculuk konusunda ileri teknolojiye sahip İsrailin de yer aldığı 20 ülkeye ihracat yapılıyor.

 

Nihayet SEBZE TOHUMU İHRAÇ EDİYORUZ
 
Satış yapılan ülkeler arasında Avrupa'nın yanı sıra Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu da var. Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği Başkanı Dr. Mete Kömeağaç, Türkiye'nin tohumda dışa bağımlılığının giderek azaldığını, sektörün son yıllarda ihracatta önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.

Antalya'da düzenlenen Dün-ya Tohumculuk Kongresi öncesi açıklamalarda bulunan Kömeağaç, son yıllarda uygulanan liberal politikaların sürmesi halinde 2020 yılında tohumluk ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkacağı görüşünde. Kömeağaç'ın verdiği bilgiye göre, dünya tohum pazarı 35 milyar dolar civarında. Bunun 8 milyar dolarının ticareti yapılıyor. Dünya tohum piyasasını ABD, İsrail, Fransa, İtalya, Hollanda gibi ülkeler yönlendiriyor. Türkiye, dünya tohum ticaretinde 15. sırada yer alıyor.

Türkiye daha 5 yıl öncesine kadar sektöre yeterince yatırım yapılmaması sebebiyle tohumu dışarıdan alıyor, elde edilen ürün tohum vermediği için de tarım tamamen dışa bağımlı hale geliyordu. Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği Başkanı Dr. Mete Kömeağaç, Türkiye tohumluk ticaretinin 450 milyon dolar seviyelerine ulaştığını söyledi. Kömeağaç, son 10 yılda uygulanan liberal politikaların sürmesi halinde 2020 yılında tohumluk ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkacağı görüşünde. Türkiye'nin sürekli tohum ithal eden ve bu konuda dışa bağımlı görünümden kurtulmaya başladığını vurgulayan Kömeağaç, "Yerli tohum kullanımı her sene artmakta. Özellikle hibrit dediğimiz sebze tohumlarında ciddi gelişmeler var. Son beş yılda yüzde 5'lerden yüzde 35'lere kadar çıktı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın vereceği Ar-Ge desteğiyle bu oranı yüzde 65'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Kömeağaç'ın verdiği bilgiye göre, sektör, 90 milyon doları ithalat, 60 milyon doları da ihracat olmak üzere 150 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaştı. Sertifikalı tohum kullanımı, verimi yüzde 25 artırıyor. Antalya'da düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi'ne, 80 ülkeden yaklaşık iki bin kişi katılıyor. Toplantıya katılan Uluslararası Tohumculuk Federasyonu (ISF) Başkanı Orlando De Ponti de Türkiye'nin tohumculukta önemli mesafe kaydettiğini, yurtiçine ve komşu ülkelere hitap edecek muazzam bir altyapıya sahip olduğunu söyledi.

Gıda güvenliğinin sağlanması açısından da bitki ıslahının zorunlu olduğunun altını çizen Ponti, şöyle konuştu: "Bitkisel verimlilik, her yıl yüzde 2 oranında artıyor. Bunun yüzde 1'lik kısmı bitki ıslahından sağlandı. Diğer yüzde 1'i de çiftçilerin yeni çeşitleri yetiştirmesiyle elde edildi."

(Zaman)
 

  Editör :  TORLAKON

14152 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 67 Puan Verildi
 Kaynak :  TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 2
 Bugün : 154
 Dün : 227
 Toplam : 1076141
 Ip No : 54.226.126.38
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.1650 32.2229
  Euro 21.1802 21.3205
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.