Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - Son gazimiz Abdil ATEŞ dede halen hayatta - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 Son gazimiz Abdil ATEŞ dede halen hayatta

Son gazimiz Abdil ATEŞ dede halen hayatta
 Yazı Boyutu

 Tarih : 21.03.2009 - 17:17:30


Geçtiğimiz Kasım ayında son gazi olarak devlet töreniyle toprağa verilen Mustafa Şekip Birgölün Kurtuluş Savaşına katılan son gazi olmadığı anlaşıldı. Vakit, Kurtuluş Savaşı verilen cephelerde savaşan gazi Abdil Ateşi Hatayda buldu.

 

Son gazimiz Abdil ATEŞ dede halen hayatta

 

Geçtiğimiz Kasım ayında “son gazi” olarak devlet töreniyle toprağa verilen Mustafa Şekip Birgöl’ün Kurtuluş Savaşı’na katılan son gazi olmadığı anlaşıldı. Vakit, Kurtuluş Savaşı verilen cephelerde savaşan gazi Abdil Ateş’i Hatay’da buldu.

 

109 yaşında olan Abdil Ateş, Afyon Kocatepe’de Rumlara karşı 4 yıl boyunca savaşmış. Abdil dede madalyasını Kazım Karabekir Paşa’nın elinden almış...

94. yılını kutladığımız Çanakkale Zaferi’yle yakılan kurtuluş ve özgürlük meşalesi boyunca dedelerimiz, işgal kuvvetlerini Anadolu’dan atmak için cepheden cepheye koştu. 1920 yılında Yunan Ordusu’nun İzmir’de denize dökülmesiyle son bulan Kurtuluş Savaşı’nda yüz binlerce ecdadımız kahramanca çarpışıp şehid düşerken, hayatta kalan gaziler ise bir asra yakın süredir özgürlük mücadelesinin hatırasını yaşatıyor.

GAZİ ABDİL ATEŞ

Kasım 2008’de vefat eden Kurtuluş Savaşı gazisi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl’ün son gazi olduğu açıklanmıştı. Ancak Vakit, Kurtuluş Savaşı’na katılmış ve Afyon Kocatepe’de Yunan ordusuna karşı 4 yıl boyunca savaşan Abdil Ateş’i Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde buldu. İkinci eşinin en küçük çocuğu olan İsmail Ateş’in yanında hayatına devam eden Gazi Abdil Ateş’i evinde ziyaret etti.

DÖNDÜĞÜNDE AİLESİNİ BULAMADI
4 yıl boyunca batı cephesinde düşmana karşı savaşan Abdil Ateş, Yunan işgal kuvvetlerinin denize dökülmesinin ardından güney cephesine yönelen birliğiyle doğduğu topraklara geri dönmüş. Adil dede, Kazım Karabekir Paşa’nın “Atların işlediği yere kadar gidip bayrağı dikin” emriyle güney cephesine yöneldiklerini söylüyor. Abdil dede, Türkiye’nin Suriye ve Irak ile olan sınırının, görev yaptığı 289. Süvari Alayı’na mensup birlikler tarafından çizildiğini anlatıyor. Kurtuluş savaşının ardından Hatay’a yerleşen İstiklal Savaşı gazisi Abdil Ateş’in 6 çocuğu, 50’yi aşkın torunu var.

“Seyyar” Abdil Ateş dede

Kurtuluş Savaşı’nın yaşayan kahramanı Abdil Ateş, 1900 yılında Gaziantep’in İslahiye ilçesinde doğdu. Kimlik kartında doğum yeri hanesine “Seyyar” yazılı olan Abdil Ateş, göçebe bir ailenin ortanca çocuğu. Saçıkaralar boyuna mensup olan Abdil Ateş, ailesiyle birlikte Şam’a göç etti ve çocukluğu burada geçti. Daha sonra sırasıyla Hatay, Kayseri, Samsun ve Afyon’a göçen Saçıkaralar, Kurtuluş Savaşı’na son göç yeri olan Afyon’da yakalandı. Abdil Ateş, ailesi Afyon’a geldiğinde 16 yaşındaydı. Batı Cephesi’nde işgal kuvvetlerine karşı verilen mücadeleye gönüllü olarak katıldı. Şükrü Kanatlı komutasındaki 289. Süvari Alayı’nda 4 yıl boyunca işgal güçlerine karşı savaştığını belirten Abdil Ateş, Kocatepe Cephesi’ndeyken Atatürk’ün kendilerini iki defa denetlemeye geldiğini söylüyor. Koca Yusuf ile birlikte çok yemek yediklerini anlatan Abdil Ateş, Meclis eski Başkanı Bülent Arınç’ın babası Ali Çavuş ile 6 ay aynı birlikte kaldıklarını dile getirirken gözleri doluyor. Kazım Karabekir’in Çanakkale’de kendisine verdiği madalyayı gururla saklayan Abdil Ateş’in, Batman’da verilen, üzerinde 2. Jandarma Eğitim Komutanlığı yazılı bir madalyası daha bulunuyor...

İBRAHİM ACAR-VAKİT

 

(Televizyonda konuşmasını izlediğim kadarıyla oldukça dinç görünen Abdil dedemiz, boşa kurşun sallamadığını ve nişan aldığı tüm hedefleri telef ettiğini, ayrıca; tanıdığı biri kadın iki gazimizin de halen hayatta olduğunu ifade ediyordu. Mevla ona ve hayatta olan gazilerimize sağlık ve huzur içinde uzun ömürler nasip kılsın; tüm şehidlerimizin mekanlarını da pürnur eylesin. Emanetlerine hakkıyla sahip çıkabilmemiz dileğiyle… -Torlakon)

  Editör :  TORLAKON

6706 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 88 Puan Verildi
 Kaynak :  TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 408
 Dün : 486
 Toplam : 1082960
 Ip No : 3.133.147.252
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.4527 32.5111
  Euro 20.6660 20.8029
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.