Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - Bir Türkü Ocağı Daha Söndü - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 Bir Türkü Ocağı Daha Söndü

Bir Türkü Ocağı Daha Söndü
 Yazı Boyutu

 Tarih : 05.02.2009 - 18:57:54


İlk kadın Türk Halk Müziği solisti ve ilk kadın şef Neriman Altındağ Tüfekçi 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Geçen Pazar günü geçirdiği kalp krizinin ardından tedavi altında alındığı İstanbul Florance Nightingale Hastanesinde vefat etti.

 

NERİMAN ALTINDAĞ TÜFEKÇİ HAYATINI KAYBETTİ

 

İlk kadın Türk Halk Müziği solisti ve ilk kadın şef Neriman Altındağ Tüfekçi 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Geçen Pazar günü geçirdiği kalp krizinin ardından tedavi altında alındığı İstanbul Florance Nightingale Hastanesi’nde vefat etti.

Halk müziğinin ilk ve tek kadın öğretmeni Neriman Altındağ Tüfekçi, İstanbul’da 83 yaşında hayatını kaybetti. Bugün(5 Şubat 2009) toprağa verilecek. Tüfekçi için İTÜ’de de bir tören düzenlenecek.

Hayatını Türk Halk Müziği’ne (THM) adayan Türk Halk Müziği sanatçısı Neriman Altındağ Tüfekçi için bugün ilk tören, kurucu yönetim kurulu üyesi olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda yapılacak.
Tüfekçi’nin cenazesi, öğle vakti Teşvikiye Camisi’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
İstanbul’da 1926’da doğan Tüfekçi, Nene Hatun İlkokulu’nun ardından Nişantaşı Kız Lisesi’ni 1942 yılında bitirdikten sonra Ankara Radyosu’na girdi.
THM’nin bağımsız bir dal olarak ayrılmasından sonra bu ihtisas dalını seçen ilk kişi olan Tüfekçi, 1949’da Yurttan Sesler Korosu Şef Yardımcılığı’na atandı.
Tüfekçi, 1950’de çalıştırıcılık(repetitörlük) ve 1953 yılında da solist öğretmenliği unvanlarını aldı.
1957’de Kadınlar Korosu’nu kuran ve yöneten Tüfekçi, 1959’da İstanbul Radyosu’na atandı. 

KADINLAR KOROSUNU KURDU
Radyoda, solistliğin yanı sıra Yurttan Sesler Kadınlar Korosu’nu kuran ve yöneten Tüfekçi, Türk Müziği Şube Müdür Yardımcılığı görevini de yürüttü.
1972’de tekrar Ankara Radyosu’na dönerek solistlik ve şeflik görevlerini sürdüren Tüfekçi, İstanbul’da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın kuruluş çalışmalarına katılmak amacıyla 1976’da TRT’den ayrılarak konservatuvara kurucu yönetim kurulu üyesi ve öğretim görevlisi olarak atandı.
Tüfekçi, repertuvarında yer alan türkü ve özellikle uzun havaları aslına ve yöre üslubuna uygun yorumuyla solist olarak büyük başarı ve ün kazandı.

İLKLERİN SANATÇISI
Tüfekçi, zamanın akademik eğitim veren tek kuruluşu olan Ankara Radyosu’nda oluşturulan büyük jürilerce yapılan sınavları üstün başarı ile kazanarak, ilk kadın solist, ilk kadın solist öğretmeni, ilk kadın şef ve bugüne kadar halk müziği dalında verilen ilk ve tek kadın artist-öğretmen unvanlarına layık görüldü.
100’den fazla derlemesi bulunan Neriman Altındağ Tüfekçi’nin, eşi Nida Tüfekçi ile birlikte yazdığı “Memleket Türküleri” adlı bir de kitabı bulunuyor.


UZUN HAVALARIYLA TANINIYORDU
1926 yılında doğan Tüfekçi, 16 yaşında
stajyer sanatçı olarak Ankara Radyosu’na girdi. Halk müziğinin bağımsız bir dal olarak ayrılmasından sonra, bu ihtisas dalını seçen ilk sanatçı olan Neriman Altındağ Tüfekçi, 1957 yılında Kadınlar Korosu’nu kurup yönetti. 1959’da İstanbul Radyosu’na geçen Tüfekçi, burada Yurttan Sesler Kadınlar Korosu’nu kurdu. Güçlü sesi ve yorumunun yanı sıra en geniş repertuvara sahip sanatçılardan biri olan Tüfekçi, yüzden fazla da derleme yaptı. Sanatçı iki çocuk annesiydi. Tüfekçi’nin eşi Nida tüfekçi ile birlikte yazdığı “Memleket Türküleri” adlı bir de kitabı var.

 

Sanatçının, Muzaffer SARISÖZEN'le 1951'den 1956'ya kadar süren evliliğinden Memil SARISÖZEN (1952) adlı bir oğlu, Nida Tüfekçi ile 1958'den 1993'te ölümüne kadar süren evliliğinden Gamze (TÜFEKÇİ) YAZICI (1958) adlı bir kızı vardır.

BUGÜN DEFNEDİLİYOR
Tüfekçi için yarın ilk tören, kurucu yönetim kurulu üyesi olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda yapılacak. Tüfekçi’nin cenazesi Teşvikiye Camisi’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

BAKAN GÜNAY’DAN BAŞSAĞLIĞI ÇAĞRISI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk Halk Müziği sanatçısı Neriman Altındağ Tüfekçi’nin vefat etmesi dolayısıyla yayınladığı başsağlığı mesajında, Tüfekçi’nin Türk Halk Müziği’nin gelişmesine büyük katkıda bulunduğunu ifade etti.

 

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN BAŞSAĞLIĞI ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Halk Müziği Sanatçısı Neriman Altındağ Tüfekçi'nin vefatı nedeniyle bir başsağlığı çağrısı yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gül çağrısında, Tüfekçi'nin vefatından “derin bir üzüntü duyduğunu” ifade etti.
Güçlü sesi, yorumu, derlemeleri, yetiştirdiği sanatçılar ve diğer çalışmalarıyla Türk Halk Müziği'ne eşsiz katkılarda bulunan Neriman Altındağ Tüfekçi'nin, milletin büyük beğenisini kazandığını belirten Gül, şunları kaydetti:

“Farklı yörelerin türkülerini aslına en uygun şekilde derleyen ve yorumlayan Neriman Altındağ Tüfekçi, kültürel zenginliklerimizin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında da öncü rol oynamıştır.
Sanat dünyamızda saygın bir yer edinen Neriman Altındağ Tüfekçi'yi milletimiz her zaman sevgiyle hatırlayacaktır.
Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, milletimize ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

 

Diğerlerinde olduğu gibi “Kışlalar doldu bugün” uzunhavasını en güzel dillendiren de o idi.

“Bâki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş.”

Değerli sanatçımızdan geriye nasıl bir hoş seda kaldığını öğrenmek için aşağıdaki “Kaynak” bölümündeki ismine tıklayın.
 

  Editör :  TORLAKON

3571 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 21 Puan Verildi
 Kaynak :  Neriman Altındağ TÜFEKÇİ

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 18
 Dün : 477
 Toplam : 1083047
 Ip No : 3.140.198.43
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.4527 32.5111
  Euro 20.6660 20.8029
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.